Winorośla… warto kupić je na jesień :)

Oprócz roślin ozdobnych, w naszych ogrodach nie może zabraknąć roślin o jadalnych owocach. Przygotowaliśmy dla Państwa szeroką ofertę winorośli właściwej (Vitis vinifera), która symbolizuje bogactwo. W starożytnej Grecji i Rzymie winorośl była przedmiotem dumy władców.

Winorośl właściwa jest szybko rosnącym, wieloletnim pnączem. Roślinę tę uprawia się w celu pozyskania soczystych i mięsistych jagód. Kwiaty pojawiają się na przełomie wiosny i lata, owoce zaś pod koniec lata i pozostają na roślinie do zimy. Jesienią liście przebarwiają się na kolor złocisto-żółty. W zależności od gatunku i odmiany owoce posiadają różne kształty, kolory, rozmiary i smaki.

W naszej ofercie znajdą Państwo odmiany o owocach białych, różowych i fioletowych:

 Odmiany deserowe- zazwyczaj o dużym gronie, bardzo słodkim smaku, nadające się do bezpośredniego spożycia:

– Winorośl właściwa ‚Nero’ odmiana deserowa, fioletowe owoce.

Odmiana o bardzo silnym wzroście i wczesnej porze dojrzewania- początek września. Grona duże, owoce smaczne. Odporna na mączniaka. Mrozoodporność bardzo wysoka. Jedna z najwartościowszych odmian.

– Winorośl właściwa ‚Muscat Bleu’odmiana deserowa, fioletowe owoce.

Pochodzi ze Szwajcarii. Wzrost umiarkowanie silny, plenność dobra. Jagody są średniej wielkości, bardzo smaczne. Mrozoodporność średnia, do około -24 stopni Celsjusza. Średnio odporna na choroby.

– Winorośl właściwa ‚Prim’odmiana deserowa, białe owoce.

Odmiana charakteryzuje się wczesnym dojrzewaniem i wysoką plennością. Jagody tej odmiany są średniej wielkości do dużych, o bardzo dobrym muszkatowym smaku. Odmiana średnio odporna na choroby grzybowe. Mrozoodporność do -22 stopni Celsjusza.

– Winorośl właściwa ‚Remaily’odmiana deserowa, białe owoce.

Odmiana bezpestkowa. Charakteryzuje się dużą plennością. Owoce dojrzewają w drugiej połowie września. Jest odmianą odporną na choroby grzybowe. Wytrzymuje spadki temperatur do -27 stopni Celsjusza.

Odmiany deserowo/ przerobowe- nadające się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory, soki oraz wina:

– Winorośl właściwa ‚Glenora’odmiana deserowa/ przerobowa, fioletowe owoce.

Wzrost średnio silny. Jagody tej odmiany są średniej wielkości. Dojrzewa w drugiej połowie września. Mrozoodporność średnio wysoka do około -25 stopni Celsjusza. Wysoka odporność na choroby.

– Winorośl właściwa ‚Rondo‚- odmiana przerobowa/ deserowa, fioletowe owoce.

Bardzo dobra, plenna odmiana o umiarkowanie silnym wzroście. Wcześnie dojrzewa i plonuje obficie. Jest średnio odporna na choroby i spadki temperatur (do – 23 stopni Celsjusza). Bardzo cenna odmiana, dająca jedne z najlepszych win.

– Winorośl właściwa ‚Bianca’odmiana przerobowa/ deserowa, białe owoce.

Ze względu na bardzo dobry smak owoców stosowana jako odmiana deserowa. Jagody średniej wielkości. Dojrzewa średnio wcześnie, jej plenność jest wysoka. Całkowita odporność na choroby winorośli. Możliwość uprawy krzewów bez stosowania ochrony chemicznej. Mrozoodporność do -25 stopni Celsjusza.