Winorośl – pnącze o bogatych w witaminy i minerały owocach

Czy wiecie, że…

Winogrona zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, oraz cenne składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, miedź oraz żelazo? Oprócz tego, jako jedne z niewielu owoców zawierają niezbędny w funkcjonowaniu tarczycy jod oraz mają zasadotwórcze działanie na nasz organizm. 

W naszej ofercie znajdziecie obecnie odmiany o owocach białych, różowych i fioletowych. A oto one:

‚NERO’ jedna z najwartościowszych odmian deserowych, o fioletowych owocach i bardzo silnym wzroście. Wcześnie owocująca – początek września. Charakteryzuje się dużymi gronami oraz smacznymi owocami. Jest odporna na mączniaka oraz wysoce odporna na mróz.

‚MUSCAT BLEU’ – bardzo plenna odmiana winorośli, o ciemnych, smacznych, dużych i eliptycznych owocach. Odmiana ‚Muscat Bleu’ rośnie silnie, jest łatwa w uprawie i odporna na choroby. Wytrzymuje temperatury do -20 °C.  

‚ARKADIA’ – cenna odmiana deserowa, o smacznych słodkich i jasnych owocach. Wysoce plenna – w jej uprawie zalecane jest przerzedzanie zawiązek. Jej jagody oraz grona są bardzo duże. Odmiana wytrzymuje mrozy do -20°C.

‚A-1004’ bezpestkowa odmiana deserowa, o jasnych owocach, średniej wielkości. Wysoce plenna i odporna na mróz i choroby (mrozoodporna nawet do -23). Średnio wczesna pora owocowania – owoce dojrzewają późnym latem.

‚CANADICE’ – różowa i bezpestkowa odmiana winorośli, o wszechstronnym zastosowaniu – deserowym, przerobowym oraz jako odmiana ogrodowa. Winorośl ta ma średniej wielkości grona oraz niewielkie jagody (za to o truskawkowym posmaku), dojrzewające w pierwszej połowie września. Odporna na mróz (-30 °C) oraz choroby grzybowe, łatwa w uprawie.

‚RELIANCE’ – bardzo atrakcyjna, różowa i bezpestkowa odmiana winorośli. Obficie plonuje, jest odporna na mróz (-30 °C) i choroby, oraz ma smaczne owoce z truskawkowym posmakiem, dojrzewające początkiem września.