Winorośla to popularne pnącza w naszych ogrodach. Sadzimy je ze względu na walory dekoracyjne (do obsadzania pergoli i altan) ale bardziej jednak ze względu na ich smaczne owoce, które kryją w sobie wiele cennych witamin i minerałów. Właściwości tych owoców były znane już 5 tys. lat p.n.e., kiedy to wykorzystywano je w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, oraz leczeniu ran i skaleczeń.
Winogrona zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, oraz cenne składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, miedź oraz żelazo. Oprócz tego, jako jedne z niewielu owoców zawierają niezbędny w funkcjonowaniu tarczycy jod oraz mają zasadotwórcze działanie na nasz organizm.
Sadząc winorośla w naszym ogrodzie mamy nadzieję, że w porze zbiorów nasze owoce będą duże, słodkie i soczyste. Często jednak jesteśmy rozczarowani, gdyż okazuje się, że nasze winogrona są niewielkie, kwaśne i niezbyt dobre w smaku. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest zły dobór odmiany, a także nieprawidłowe prowadzenie rośliny. Aby cieszyć się smacznymi i aromatycznymi owocami, nadającymi się do bezpośredniego spożycia powinniśmy wybrać deserowe odmiany winorośli. W polskim klimacie wymagają one jednak nieco więcej troski i uwagi niż odmiany przerobowe – na soki, wina i przetwory.
Kiedy znajdziemy już odpowiednią odmianę winorośli, dobrze jest posadzić ją na dostatecznie ciepłym, słonecznym i osłoniętym od wiatru stanowisku. Młode egzemplarze wymagają zazwyczaj zimowego okrycia. Aby uzyskać obfite oraz dobrej jakości zbiory niezbędne jest też prawidłowe cięcie winorośli (o tym w następnym artykule) oraz jej nawożenie.
Poniżej opisaliśmy kilka wybranych odmian winorośli, które w tej chwili można zakupić w naszym punkcie sprzedaży:
Winorośl ‘Canadice’ – odmiana bezpestkowa, o zastosowaniu deserowym, przerobowym oraz. Owoce średniej wielkości, różowe, o truskawkowym posmaku, dojrzewające w połowie września. Mrozoodporność -30°C.
Winorośl ‘Reliance’ – odmiana bezpestkowa, deserowa. Owoce średniej wielkości, różowe, bardzo smaczne, dojrzewające w połowie września. Odmiana odporna na mróz i choroby grzybowe.
Winorośl ‘Cabernet Cortis’ – ceniona odmiana o zastosowaniu przerobowym. Owoce średniej wielkości, granatowe, dojrzewające we wrześniu. Odmiana odporna na mróz i choroby grzybowe.
Winorośl ‘Hibernal’ – odmiana deserowa. Owoce średniej wielkości, żółto-zielone, słodkie. Odmiana późna , dojrzewająca w pierwszej połowie października. Mrozoodporność -20°C.
Winorośl ‘Fredonia’ – odmiana deserowa. Owoce średniej wielkości, ciemnoniebieskie, słodkie, dojrzewają w połowie września. Mrozoodporność -30°C.
Winorośl ‘Ciernyj Rannyj’ – odmiana deserowa, o fioletowych owocach, średnio – wczesna, Mrozoodporność -24°C.
Winorośl ‘Iza Zalewska’ – odmiana deserowa, obficie owocująca, o słodkich, jasnych owocach. Termin owocowania – wrzesień.
Winorośl ‘Marechal Foch’ – odmiana deserowa, bardzo plenna, o słodkich, ciemno-fioletowych owocach średniej wielkości. Odporna na choroby grzybowe. Mrozoodporność -27°C.
Winorośl ‘Siberia’ – odmiana deserowa i przerobowa, o biało-żółtych owocach średniej wielkości, owoce dojrzewają na przełomie września i października, odmiana odporna na mróz i choroby grzybowe.
Winorośl ‘Pinot Noir’ – ceniona odmiana przerobowa, owoce ciemne, średniej wielkości dojrzewające w pierwszej połowie października
Winorośl ‘Bianka’ – przerobowa, owoce jasne, średniej wielkości, owocuje bardzo obficie na przełomie września i października.
Winorośl ‘Swenson Red’ – deserowa i przerobowa, bardzo smaczna, owoce różowe, średniej wielkości, odmiana owocuje końcem sierpnia.
Winorośl ‘Arkadia’ – deserowa, plenna odmiana o bardzo smacznych, jasnych średniej wielkości owocach. Owocuje we wrześniu. Odmiana odporna na choroby. Mrozoodporność -21°C.
Winorośl ‘Medina’ – odmiana o zastosowaniu przerobowym, o średnich, ciemnych owocach dojrzewających na przełomie września i października. Bardzo plenna odmiana. Odporna na choroby. Mrozoodporność -20°C.
Winorośl ‘ Muscaris’ – odmiana przerobowa, owoce jasne, średniej wielkości, owocuje pod koniec września, odporna na choroby grzybowe. Mrozoodporność -25°C.
Winorośl ‘Alden’ – odmiana deserowa, o słodko – kwaśnych, dużych, granatowych owocach, pojawiających się we wrześniu i w październiku. Mrozoodporność -20°C.