Borówka wysoka ′Elliott′ – późno dojrzewająca

Borówka wysoka ′Elliott′ – późno dojrzewająca
Vaccinium corymbosum

′Elliott′ jest najpóźniej dojrzewającą odmianą w Polsce. Krzewy rosną silnie, osiągając do 2 wysokości. Jest to odmiana o zwartym pokroju i bardzo dużej plenności. Owoce są średniej wielkości, aromatyczne i bardzo smaczne. Dojrzewają od początku września do połowy października. Dodatkową cechą tej odmiany jest wysoka zawartość antyoksydantów w owocach. ′Elliott′ zachowuje mrozoodporność do -20 °C.
Borówka wysoka ma specyficzne wymagania glebowe. Jednym z ważniejszych warunków powodzenia uprawy borówki jest kwaśny odczyn gleby, który powinien wynosić 3,8-4,8. Najlepiej rośnie na glebach próchnicznych, piaszczystych, ale dostatecznie wilgotnych w miejscach zacisznych, ciepłych i słonecznych.
Owce borówki ceni się za dużą ilość antocyjanów, które w organizmie człowieka pełnią rolę antyutleniaczy, zapobiegając chorobom nowotworowym. Owoce te mają również właściwości przeciwbiegunkowe i obniżające poziom złego cholesterolu. Ponadto zawierają także kwas egalowy i kwas foliowy.
Borówka amerykańska to nie tylko krzew owocowy, ale także wyjątkowa ozdoba każdego ogrodu. Późną jesienią liście przybierają bardzo efektowny szkarłatno czerwony kolor. Z powodzeniem można ją wykorzystać na żywopłoty oraz do barwnych zestawień kolorystycznych z innymi krzewami.