Borówka wysoka ′Bluecrop′ – średnia pora dojrzewania

Borówka wysoka ′Bluecrop′ – średnia pora dojrzewania
Vaccinium corymbosum

′Bluecrop′ należy do najwartościowszych i najczęściej sadzonych odmian na świecie. Cechuje się silnym wzrostem, dorastając 160 – 200 cm wysokości. Pokrój krzewu jest luźny, jednak przy silnym owocowaniu pędy mogą się rozchylać. Jest to bardzo plenna odmiana o wyjątkowo smacznych owocach. Owoce wydawane przez tą odmianę są duże, kuliste i lekko spłaszczone. Jasnoniebieskie owoce zgrupowane są w duże grona o wyrównanej wielkości i luźnej strukturze. Skórka owocu jest bardzo mocna, co sprawia, że, nie pęka w czasie dreszczów. Owocuje przez około 30 dni, od połowy lipca. Zaletą tej odmiany jest również mała wrażliwość na suszę i dostateczna odporność na mróz (-28 °C do -34 °C).
Borówka wysoka ma specyficzne wymagania glebowe. Jednym z ważniejszych warunków powodzenia uprawy borówki jest kwaśny odczyn gleby, który powinien wynosić 3,8-4,8. Najlepiej rośnie na glebach próchnicznych, piaszczystych, ale dostatecznie wilgotnych w miejscach zacisznych, ciepłych i słonecznych.
Owce borówki ceni się za dużą ilość antocyjanów, które w organizmie człowieka pełnią rolę antyutleniaczy, zapobiegając chorobom nowotworowym. Owoce te mają również właściwości przeciwbiegunkowe i obniżające poziom złego cholesterolu. Ponadto zawierają także kwas egalowy i kwas foliowy.
Borówka amerykańska to nie tylko krzew owocowy, ale także wyjątkowa ozdoba każdego ogrodu. Późną jesienią liście przybierają bardzo efektowny szkarłatno czerwony kolor. Z powodzeniem można ją wykorzystać na żywopłoty oraz do barwnych zestawień kolorystycznych z innymi krzewami.