Rośliny trujące w naszych ogrodach

Informacja o produkcie

 

 

 

 

 

Kupując roślinę nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że może ona zawierać substancje chemiczne takie jak alkaloidy lub glikozydy, które są ogromnie niebezpieczne dla naszego organizm.

Substancje toksyczne mogą gromadzić się w całej roślinie lub w niektórych jej częściach (owocach, pędach, łodygach). Trucizny zawarte w roślinie chronią ją przed zjedzeniem oraz niektórymi pasożytami i chorobami. Możemy je rozpoznać po nieprzyjemnym zapachu lub ostrym smaku. Warto wiedzieć które rośliny w naszych ogrodach należą do tej grupy, zwłaszcza jeżeli w ogrodzie przebywają dzieci. Do zatrucia dochodzi głownie przy spożyciu toksycznej rośliny, a skutki zależne są od spożytej ilości. W skrajnych przypadkach mogą powodować nawet śmierć.

Rośliny ozdobne o właściwościach trujących:

– Bez czarny (Sambucus nigra)- słabo trujące są surowe niedojrzałe owoce i ich szypułki

– Bluszcz pospolity (Hedera helix) – cała roślina jest trująca

– Bodziszek czerwony (Geranium sanguineum)- cała roślina jest trująca

– Buk pospolity (Fagus sylvatica) – orzechy i liście

– Bukszpan zwyczajny (Buxus sempervirens)- cała roślina jest trująca

– Cebulica dwulistna (Scilla bifolia)- cała roślina

– Cis pospolity (Taxus baccata)-  cała roślina z wyjątkiem osnówki nasiennej

– Cyklamen purpurowy (Cyclamen purpurascens)- silnie trująca jest bulwka, w naturze niemal nie do spotkania (są tylko dwa znane stanowiska w Polsce) ale jest uprawiany jako roślina ozdobna

– Czeremcha zwyczajna (Padus avium)-  kora, liście, kwiaty, nasiona, owoce

– Dyptam jesionolistny (Dictamnus alubus) – korzeń rośliny

– Dziurawiec (Hypericum)-  ziele

– Grążel żółty, bączywie (Nuphar lutea)- kłącze i kwiaty

– Groszek żółty (Lathyrus pratensis) – cała roślina, głównie nasiona i kwiaty

– Grzybień biały, lilia wodna (Nymphaea alba) – cała roślin

– Jałowiec pospolity, sabinski (Juniperus ) – pędy, owoce, szpilki

– Janowiec bawierski (Genista tinctoria) – ziele, nasiona

– Jaskier bulwkowy (Ranunculus bulbosus) – cała roślina

– Jemioła pospolita (Viscum album) – cała roślina

– Jodła pospolita (Abies alba) – igły, gałązki, żywica

– Kalina hordowina (Viburnum lantana) – kora, liście, owoc

– Kalina koralowa (Viburnum opulus) – kora, liście, owoce

– Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum)- silnie trujące są wszystkie części rośliny

– Konwalia majowa (Convallaria majalis) – ziele, kwiaty

– Konwalijka dwulistna (Maianthemum bifolium) – ziele  

– Kopytnik pospolity (Asarum europaeum) – kłącze i liście  

– Kosaciec żółty (Iris pseudoacorus) – kłącze, liście, łodyga

– Ligustr pospolity (Ligustrum vulgare) – liście, owoce

– Lilia biała, bulwkowata, złotogłówka (Lillium)- cała roślina

– Mak lekarski, polny (Papaver) – cały pęd nadziemny z wyjątkiem dojrzałych nasion, szczególnie sok mleczny z niedojrzałych makówek

– Miłek (Adonis) – cała roślina

– Modrzewnica zwyczajna (Andromeda polifolia) – liście i młode gałązki

– Naparstnica purpurowa, zwyczajna (Digitalis purpurea) – liście

– Nawłoć kanadyjska, pospolita (Solidago canadensis) – ziele

– Orlik pospolity (Aquilegia vulgaris) – całe ziele, najbardziej nasiona

– Ostróżka ogrodowa (Delphinium ajacis) – ziele

 – Piwonia lekarska Paeonia officinalis)- cała roślina

– Clematis, powojnik pnący (Clematis vitalba) – młode pędy i liście

– Rącznik pospolity (Ricinus communis) – cała roślina

– Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia) – kwiaty, liście, kora, nasiona

– Rojnik murowy  (Sempervivum tectorum) –  cała roślina

– Rozchodnik ostry (Sedum acre) – ziele

– Różanecznik alpejski (Rhododendron ferrugineum) – liście i młode gałązki

– Różanecznik katawbijski (Rhododendron catawbiense) – liście i młode gałązki

– Rudbekia owlosiona (Rudbeckia hirta)- cała roślina  

– Sasanka (Pulsatilla)- cała roślina

– Śnieguliczka (Symphoricarpos albus)- owoce i liście

– Śnieżyca wiosenna (Leucojum vernum) – cała roślina

– Śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus nivalis) – cała roślina

– Szakłak pospolity (Rhamnus catharticus) -szczególnie trujące są niedojrzałe owoce

– Tojad (Aconitum)

– Wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum) – liście, kora, kwiaty, owoce

– Wiciokrzew pomorski (Lonicera periclymenum)- cała roślina

– Wilczomlecz (Euphorbia) – ziele, szczególnie sok mleczny   

– Zawilec gajowy, żłóty,  (Anemone) – cała roślina

– Zimowit jesienny (Colchicum autumnale) – cała roślina

– Złotokap Zwyczajny (Laburnum anagyroides) – cała roślina

– Żarnowiec miotlasty (Cytisus scoparius = Sarothamnus scoparius) – ziele, nasiona

– Żywotnik zachodni (Thuja occidentalis) -silnie trująca jest cała roślina

 

Rośliny jadalne: Żeby uniknąć zatrucia pokarmowego należny  dokładnie umyć i ugotować warzywa. Wysoka temperatura powoduje rozłożenie substancji szkodliwych zawartych w owocach i warzywach.

-Brzoskwinia zwyczajna (Prunus persica) – silnie trujące są nasiona (wewnątrz pestki), podobnie w przypadku innych owocowych drzew pestkowych — czereśni, wiśni, śliw

– Chrzan pospolity (Armoracja rusticana)- trujące liście dla zwierząt pastewnych

– Gorczyca jasna, szara, czarna  (Sinapis alba) – ziele, szczególnie nasiona

– Kolcowój szkarłatny (Lycium barbarum) – cała roślina, z wyjątkiem dojrzałych owoców,

– Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) – ziele, szczególnie nasiona

– Ziemniak (Solanum tuberosum) – cały pęd oraz zielone bulwy