Rokitnik zwyczajny- coraz bardziej doceniany w naszych ogrodach

Informacja o produkcie

 

Rokitnik zwyczajny  (Hippophae rhamnoides L.) to roślina z rodziny oliwnikowatych, występująca w Europie i Azji, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce jego naturalne stanowiska znajdują się nad Bałtykiem. Owoce rokitnika  utrzymują się przez całą zimę aż do wiosny dlatego wykorzystywany jest jako krzew ozdobny. Jednak co sprawia że rośliny te choć rzadko uprawiane zasługują na miano wyjątkowych i ważnych dla nas szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym?

Cała tajemnica kryje się w niewielkich, pomarańczowych owocach rokitnika, nie bez przyczyny uważanych za jedne z najzdrowszych owoców świata. Wyróżniają się one wysoką zawartością witaminy C (więcej spośród wszystkich owoców ma tylko dzika róża), dlatego przydają się szczególnie  w okresie jesienno – zimowych zachorowań. Rokitnik profilaktycznie stosowany wzmacnia naszą odporność I jest zalecany również we wszystkich dolegliwościach związanych z niedoborem witaminy C takich jak: brak apetytu, krwawiące dziąsła czy bóle mięśni i stawów. Rokitnik zasługuje również na miano wyjątkowej rośliny gdyż nie występuje w nim askorbinaza – enzym rozkładający kwas askorbinowy. Dlatego też witamina C zawarta w jego owocach jest bardzo trwała i prawie nie rozkłada się w procesach przetwarzania i przechowywania. Smiało więc można przyrządzać z niego herbatę, przeciery,  soki, dżemy, nalewki, maseczki czy olej. Olej z rokitnika to jeden z najbardziej cenionych, naturalnych preparatów zdrowotnych. Jest on jadalny więc można go wykorzystywać w kulinariach jak i w kosmetyce. Wyciąg z oleju zaleca się w chorobach wrzodowych żołądka oraz w stanach zapalnych układu pokarmowego czy chorobach układu krążenia. Działa on leczniczo na skórę z przebarwieniami i wspomaga gojenie ran, dlatego wykorzystywany jest w różnego rodzaju kremach i odżywkach. Co ciekawe , ważne składniki odżywcze znajdują się nie tylko w owocach rokitnika, ale również w jego liściach czy nasionach.

 

Rokitnik zwyczajny jest więc cenną rośliną, którą warto mieć w swoim ogrodzie. Dzięki swoim wyjątkowym składnikom pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

 

PRZEPISY:

Przecier:

Potrzebne składniki:

1 kg owoców rokitnika, ok. 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Owoce rokitnika przebrać, umyć, wsypać do pojemnika, zmiksować (delikatnie i krótko) i przetrzeć przez sito. (Można również wsypać do garnka, rozgotować i przetrzeć przez sito). Przecier doprowadzić do wrzenia razem z dodanym do smaku cukrem i przelać do słoików. Zamknąć, słoiki przewrócić do góry dnem lub pasteryzować.

Rokitnik może też być dodatkiem do dżemów z gruszek czy jabłek, ma bowiem interesujący kwaskowy smak i ananasowy aromat.

 

Sok z rokitnika:

Potrzebne składniki:

1 kg owoców rokitnika, ok. 0,5-1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Przepuścić przygotowane owoce przez sokowirówkę, osłodzić do smaku (potrzeba sporo cukru), przelać do słoików i pasteryzować. Sok często ma potem konsystencję galaretki. Sok z rokitnika wyciska się też doskonale w ręcznej prasie do owoców.

Rokitnik w soku własnym:

Sposób przygotowania:

Umyte owoce ułożyć w czystych słoikach, nieco ugniatając, by wyprzeć powietrze. Pasteryzować ok. 20 min., bez cukru, a jeśli słodzić, to zwykle na 1 kg rokitnika daje się około 50 dag cukru.