Milin amerykański- pnącze ponadczasowe

Informacja o produkcie

Milin amerykański (Campsis radicans) to silne pnącze o oryginalnych trąbkowatych kwiatach, które w zależności od odmiany mogą być barwy żółtej, czerwonej lub pomarańczowej. Kwitnie od lipca do września. Osiąga około 10 metrów wysokości z 1-3 metrowym przyrostem.

Odmiany dostępne na punkcie sprzedaży:

‚Ursynów’- odmiana o pomarańczowych kwiatach.

 ‚Flamenco’– odmiana o ciemno pomarańczowo- czerwonych kwiatostanach

  ‚Flava’– odmiana o żółtych kwiatostanach.

    

Uprawa i pielęgnacja:

Milin amerykański wspina się po podporach za pomocą korzeni czepnych i wijących się pędów. Wymaga stanowiska słonecznego, ciepłego i osłoniętego od wiatru. W cieniu będzie mniej kwiatów. Najlepiej rośnie przy południowych ścianach i mocnych podporach. Wymagania milina amerykańskiego co do gleby nie są wygórowane. Preferuje gleby piaszczystej lub gliniaste, o odczynie obojętnym do zasadowego. Pielęgnacja milina amerykańskiego polega na przycinaniu pędów, regularnym podlewaniu, nawożeniu i kontrolowaniu przymocowania do podpory.

Cięcie:

Milin amerykański jest pnączem, o grubych i sztywnych pędach, sam za pomocą organów czepnych czepia się powierzchni, przy której rośnie. Zachwycające kwiaty zdobią roślinę wyrastając na końcach tegorocznych pędów, te zaś wyrastają ze zdrewniałych pędów starszych. Dlatego tak ważne jest wiosenne cięcie zeszłorocznych pędów pnącza aby pobudzić je do wypuszczenia nowych pędów, na których rozwiną się kwiaty.

Wstępne cięcie milina amerykańskiego zaczynamy już po posadzeniu. Skracamy pędy mniej więcej o jedną trzecią na wysokości 15 cm. Taki zabieg ma na celu pobudzenie rośliny do wypuszczenia licznych nowych pędów, a także wzmocnienia już istniejących. Pod koniec sezonu skracamy pędy o około połowę. Usuwając jednocześnie wszystkie pędy chore i zbędne oraz słabe. Jeśli pnącze rośnie niezbyt silnie, powtarzamy cięcie w następnych latach, dopóki nie wytworzy odpowiednio gęstego pokroju.

Odmładzające cięcie milina amerykańskiego najlepiej rozłożyć na 2-3 lata. W tym czasie nawożąc i regularnie podlewając pnącze. W pierwszym roku wycinamy tylko martwe, chore pędy aż do zdrowych pąków. Następnie ścinamy część starych pędów. Tak mocne cięcie dobrze wykonać jest wiosną. Przez dwa, trzy lata ścinamy tuż nad ziemią część starych pędów. Nowe pędy pozostawiamy usuwając jedynie te, które nadmiernie zagęszczają pnącze.