Jagody Goji – owoce życia

Informacja o produkcie

Kolcowój szkarłatny, jagody Goji (Lycium barbarum) to roślina pochodząca z Tybetu, do Europy dotarła ze Stanów Zjednoczonych.

Kolcowój szkarłatny, jagody Goji

(Lycium barbarum)

Jadalne są czerwone (szkarłatne), nieduże (ok 2 cm długości), delikatne owoce, które najlepiej otrząsnąć z rośliny na miękkie podłoże. Z tą rośliną wiąże się legenda, która głosi, że w 800 r. p.n.e., za czasów dynastii Tang, przy świątyni buddyjskiej wykopano studnię, do której wpadały czerwone owoce rosnącego obok kolcowoju.

Pielgrzymi gaszący pragnienie wodą ze studni cieszyli się dobrym zdrowiem oraz dożywali sędziwego wieku. Inna legenda sugeruje, że spożywanie owoców tej rośliny gwarantuje długowieczność- wspomina się Li Quin Yena, który dzięki regularnemu jedzeniu jagód Goji dożył 252 lat. Czerwone owoce kolcowoju zawierają 2500 mg witaminy C w 100 g, co sprawia, że są na trzecim miejscu wśród roślin bogatych w tę witaminę. Jagody Goji zawierają ponadto witaminy z grupy B i witaminy z grupy E, mikroelementy: cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor. Łącznie zawierają aż 21 niezbędnych minerałów i 19 aminokwasów.

Regularnie spożywanie owoców ma zapewnić opóźnienie procesów starzenia, wzmocnić stawy i kości, podnieść odporność, a dzięki zawartości beta-karotenu poprawić wzrok. Owoce można spożywać na surowo, dodawać do ciasta lub innych deserów, suszyć i traktować jako lekka przekąskę lub dodawać do herbaty. Roślina dorasta do 1-3 m wysokości, a jej łukowato wygięte i pokryte kolcami pędy doskonale sprawdzają się w roli żywopłotu. Wymaga stanowiska słonecznego lub połcienistego, toleruje przeciętne gleby ok 7 pH.

    

W naszej ofercie znajduje się nowa odmiana ‚AMBER SWEET GOJI’- odmiana o żółtych owocach. Preferuje stanowiska słoneczne, mało wymagająca.