Cytryniec chiński owoc o pięciu smakach

Informacja o produkcie

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis), owoc o pięciu smakach, to wartościowe pnącze pochodzące z Chin, Korei. Stosowana jako roślina ozdobna, lecznicza i konsumpcyjna.

 

Cytryniec chiński

(Schisandra chinensis)

Główną jego atrakcję stanowią jaskrawoczerwone, jagodowate owoce zebrane w grona dojrzewające we wrześniu. Zawierają one witaminę E, łatwo przyswajalne mikroelementy: żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk, jak również spore ilości magnezu, potasu, fosforu oraz schizandrynę- substancję tonizującą i wzmacniającą. Owoce można spożywać na surowo lub po przetworzeniu, np. w postaci suszu, soków, wyciągów, naparów, nalewek. Schizandrynę i inne substancje o działaniu leczniczym zawierają liście, nasiona i kora. Z suszu można zaparzyć herbatę mającą działanie tonizujące układ nerwowy i oddechowy oraz wzmacniające. Preparaty z cytryńca stosuje się przy zmęczeniu fizycznym i umysłowym, senności, niedokrwistości, wyczerpaniu fizycznemu, depresji, chorobach płuc, wątroby i przewodu pokarmowego. Nie należy zażywać preparatów z cytryńca przy nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, nadciśnieniu i chorobach serca.  Na dalekim wschodzie cytryniec, obok korzeni żeń-szeń, jest najpopularniejszą rośliną leczniczą. W Chinach cytryniec nazywa się wu-wei-zi (czyt. „łu-łej-dzy”), co oznacza owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie a wyciągi z nasion nabierają słonawego smaku. Cytryniec preferuje stanowiska jasne, słoneczne, wymaga żyznej, ale przepuszczalnej gleby. Roślina jest w pełni mrozoodporna. Zaczyna owocowanie w 4-6 roku po posadzeniu, z jednej rośliny można pozyskać 1-5 kg owoców. Osiąga 3-10 m wysokości.

Odmiana ‚Sadova No.1’ jest obupłciowa, samopylna, ukraińska, obficie owocująca. Ma większe owoce niż odmiana wyjściowa cytryńca. Owoce są zebrane w grona, bardziej matowe i mniej intensywnie wybarwione- malinowoczerwone.